Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

CINCI FAMILII DE REFUGIAŢI SIRIENI AU FOST TRANSFERATE ÎN CADRUL PROGRAMULUI DE RELOCARE EXTRA-UE

16 octombrie 2020

          Astăzi, 16 octombrie a.c., 5 familii de refugiaţi de origine siriană, evacuate din Turcia, au sosit în România în cadrul programului de relocare extra UE. Prin acest demers, România își aduce contribuția alături de comunitatea internațională la sprijinul și protecția refugiaților aflați provizoriu în Turcia, punând în aplicare angajamentele asumate pentru perioada 2018-2019. Finanțarea acțiunilor de relocare a fost susținută din Programul Național FAMI 2014-2020, prin Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare.

Operațiunea de relocare, a celor 5 familii, a presupus un ansamblu de activități desfășurate de Inspectoratul General pentru Imigrări în cooperare cu autorități care au atribuții în domeniu și organizații internaționale, respectiv UNHCR și OIM, în vederea selectării și transferării în România a persoanelor aflate în nevoie urgentă de relocare.

Grupul alcătuit din 32 de persoane, 14 adulți și 18 de minori, cu vârste cuprinse între 4 și 70 de ani, are în componență o familie extinsă și patru familii formate din soț și soție însoțiți de copii.

Migranții vor parcurge, într-o primă etapă, procedurile de înregistrare şi obținere a documentelor care le atestă statutul juridic în țara noastră. Ulterior, vor fi incluși în programul de integrare și vor participa la cursuri de limba română, sesiuni de acomodare culturală şi consiliere specifică în funcție de nevoile individuale identificate.

Transferul refugiaţilor sirieni reprezintă punerea în aplicare a prevederilor  Hotărârii de Guvern nr.1596/2008 privind relocarea refugiaţilor în România, angajamentele asumate de statul român, pentru perioada 2018-2019, privind transferul a 109 persoane aflate în nevoie de relocare din Iordania (40) și Turcia (69). Până în prezent au fost relocale 105 persoane din ambele țări.

Acţiunea de transfer a fost organizată cu sprijinul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie care a însoțit migranții din Turcia în țara noastră. De asemenea, complementar asistenței guvernamentale, prin proiecte cu finanţare europeană, OIM va continua să ofere asistenţă specifică grupului pe o perioadă de maximum 45 de zile.

Costurile necesare acțiunilor de relocare au fost susținute din Programul Național FAMI 2014-2020, prin Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare. În baza acestuia au fost finanțate măsuri administrative premergătoare transferului, examinări medicale, asistență anterioară transferului în România, transportul din țara de azil în România și pe teritoriul național, asistență pe timpul transferului și după sosirea în România.

***

Refugiat în nevoie de relocare – străinul aflat pe teritoriul altui stat, care a fost recunoscut ca refugiat potrivit Convenției de la Geneva, sau străinul recunoscut ca refugiat de UNHCR în conformitate cu art. 1 lit. A din Convenția de la Geneva și cu art. II pct. 2 din Protocol, care nu beneficiază de protecție efectivă, nu are posibilitatea integrării pe teritoriul statului de azil și nu are posibilitatea de repatriere voluntară în condiții de siguranță și demnitate.

Relocarea refugiaţilor reprezintă procedura de selecţie şi transfer a refugiaţilor dintr-o ţară în care şi-au găsit refugiul către o ţară gazdă sigură, care acceptă să-i primească. Astfel, relocarea reprezintă singura soluţie durabilă  pentru acei refugiaţi care nu beneficiază de protecţie efectivă în prima țară de azil.

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

ULTIMA
ORĂ

REZULTATELE OBŢINUTE DE POLIŢIŞTII SERVICIULUI PENTRU IMIGRĂRI AI JUDEŢULUI ALBA, ÎN PRIMUL SEMESTRU AL ACESTUI AN

Sari la conținut