În luna octombrie a acestui an, prioritățile operative ale polițiștilor din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări au vizat controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, precum și combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate. Au fost desfășurate peste 850 de activități și acțiuni specifice, fiind depistați 357 de cetățeni străini în situații ilegale. 350 de decizii de returnare au fost emise.
În perioada 1 octombrie – 31 octombrie a.c., poliţiştii de imigrări au organizat, la nivel naţional, 862 de activități și acțiuni specifice, pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale şi a muncii nedeclarate a străinilor, cu efective proprii şi în colaborare cu structuri cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, precum şi cu specialişti din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă.
În cadrul activităţilor și acțiunilor desfăşurate au fost depistaţi 357 de străini în situații ilegale. Dintre persoanele aflate în situații ilegale, 158 au fost preluate de la alte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne ( Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră etc.).
Pentru abaterile constatate, au fost aplicate 1.271 de sancţiuni contravenţionale, străinilor şi angajatorilor, pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul juridic al străinilor şi angajarea în muncă a acestora.
Totodată, în perioada de referință, pentru 350 de persoane au fost emise decizii de returnare, cu termen de plecare voluntară de pe teritoriul României.
Situațiile în care se dispune returnarea
În conformitate cu prevederile O.U.G nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Inspectoratul General pentru Imigrări dispune returnarea împotriva străinilor pentru care constată șederea ilegală, prin emiterea deciziei de returnare.
Inspectoratul General pentru Imigrări constată șederea ilegală a străinilor aflați în oricare dintre următoarele situații:
a) străinul a trecut sau a încercat să treacă ilegal frontiera de stat a României;
b) străinul a intrat în România în perioada interdicției de intrare în România dispusă anterior;
c) străinul nu mai îndeplinește condițiile de intrare și/sau de ședere prevăzute de prezenta ordonanță de urgență;
d) dreptul de ședere al străinului, stabilit prin viză, în baza convențiilor internaționale sau actelor normative de desființare a vizelor, sau, după caz, prin permisul de ședere ori de mic trafic de frontieră, a încetat;
e) străinul pentru care s-a finalizat procedura de azil sau care a renunțat la aceasta și care nu a respectat obligația de a părăsi teritoriul României, stabilită potrivit legislației privind azilul;
f) străinul a fost declarat indezirabil.
g) străinul a cărui protecție temporară acordată prin decizia Consiliului Uniunii Europene a încetat.
Interzicerea returnării
Măsura returnării nu poate fi dispusă împotriva străinilor aflați în oricare dintre următoarele situații:
a) străinul este minor, iar unul dintre părinții acestuia are drept de ședere în România;
b) străinul este părinte al unui minor care are cetățenia română, dacă minorul se află în întreținerea acestuia sau dacă există obligația plății pensiei de întreținere, obligație pe care străinul și-o îndeplinește cu regularitate;
c) străinul este căsătorit cu un cetățean român sau cu un străin care are drept de ședere pe termen lung pe teritoriul României;
d) străinul a depășit vârsta de 65 de ani.
Decizia de returnare constituie actul administrativ prin care Inspectoratul General pentru Imigrări constată șederea ilegală pe teritoriul României a străinului și stabilește obligația acestuia de returnare, precum și termenul pentru plecarea voluntară.
Mai multe informații privind acest domeniu legislativ găsiți aici: https://igi.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2022/11/ORDONANTA-DE-URGENTA-nr.-194-din-12-decembrie-2002.pdf
BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE