Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

241 DE REFUGIAŢI DE LA CENTRUL DE TRANZIT ÎN REGIM DE URGENȚĂ TIMIȘOARA AU FOST RELOCAȚI ÎN ALTE STATE, ÎN ANUL 2023

28 decembrie 2023

În anul 2023, 219 persoane au sosit în Centrul de Tranzit în Regim de Urgență Timișoara (CTU) și au beneficiat de asistență oferită de Inspectoratul General pentru Imigrări, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), iar un număr de 241 de persoane au fost relocate în alte state cum ar fi: Norvegia – 193, Marea Britanie – 24, Olanda – 23, Canada – 1.

Centrul de Tranzit în Regim de Urgență Timișoara este prima instituție de acest tip din lume și un model de bune practici, fiind un instrument important al politicii de protecție internațională.

Acesta a devenit operațional prin intrarea în vigoare a Acordului între Guvernul României, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați și Organizația Internațională pentru Migrație privind evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecție internațională și relocarea ulterioară a acestora, ratificat prin Legea nr. 291/2008 (Acordul Tripartit).

Centrul de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara oferă adăpost temporar refugiaților în nevoie de evacuare de urgență din prima țară de azil, fie din cauza riscului de a fi returnați în țara în care sunt persecutați, fie din cauza condițiilor instabile, inumane şi periculoase în care se găsesc şi asigură protecția acestora până la relocarea într-un alt stat.

Centrul are în prezent o capacitate de 200 de locuri, dispunând de infrastructura și dotarea necesară cu respectarea standardelor de recepție stabilite la nivel european și internațional, ce permit desfășurarea în bune condiții a activităților prevăzute de Acordul Tripartit.

Perioada de ședere temporară pe teritoriul României acordată persoanelor care fac obiectul Acordului Tripartit este de 6 luni de la data intrării acestora pe teritoriul României, cu posibilitatea prelungirii dreptului de ședere pentru cazuri individuale şi în mod excepțional.

Astfel, de la intrarea în vigoare a Acordului, UNHCR a solicitat accesul pe teritoriul României pentru un număr total de 4.991 persoane dintre care 2 copii născuți pe teritoriul Libiei înainte de sosirea în România, 4.600 persoane au primit acordul pentru a fi evacuate în CTU, 3.733 persoane au intrat pe teritoriul României beneficiind de asistență prin intermediul CTU, 25 de copii s-au născut pe teritoriul României, 2 persoane au decedat în România și 3.736 de persoane au fost relocate ulterior în alte state.

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

ULTIMA
ORĂ

72 DE POSTURI SCOASE LA CONCURS ÎN CADRUL INSPECTORATULUI GENERAL PENTRU IMIGRĂRI

POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI AU EMIS, ÎN PRIMA JUMĂTATE A ACESTEI LUNI, PESTE 1.700 DE PERMISE DE ȘEDERE PENTRU BENEFICIARII PROTECȚIEI TEMPORARE

Sari la conținut