La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii de imigrări au organizat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii șederii ilegale și a muncii nedeclarate a cetățenilor străini. În cadrul acțiunii au fost depistați 16 cetățeni străini în situații ilegale, fiind emise acte administrative prin care 9 dintre aceștia sunt obligați să părăsească teritoriul României în cel mult 15 zile. De asemenea, două societăți comerciale au fost sancționate contravențional cu suma totală de 10.000 de lei pentru nerespectarea condițiilor privind angajarea cetățenilor străini.
Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări au desfăşurat, la sfârșitul săptămânii trecute, la nivel național, mai multe acțiuni proprii și în cooperare pe linia prevenirii și combaterii şederii ilegale și a muncii nedeclarate a cetăţenilor străini.
Astfel, în municipiul București și pe raza de competență a județelor Ilfov, Bacău, Dâmbovița, Bihor, Constanța, Suceava, Arad, Dolj și Galați au fost depistați, în situații ilegale, 16 persoane (13 bărbați și 3 femei), cu vârste cuprinse între 18 și 81 de ani, din Turcia (5), Republica Moldova (3), China (2), Ucraina (2), Serbia (1), S.U.A. (1), Kazakhstan (1) și Tunisia (1).
Ca urmare a celor constatate, pentru 9 străini au fost întocmite acte administrative, decizii de returnare și comunicări de părăsire, prin care sunt obligați să părăsească teritoriului României în cel mult 15 zile, iar pentru cetățeanul tunisian s-a dispus luarea în custodie publică. De asemenea, o persoană a solicitat o formă de protecție internațională, o altă persoană a fost îndepărtată printr-un punct de frontieră, iar 4 persoane au fost îndrumate să se prezinte la sediul structurii de imigrări, din raza de reședință, cu documentele necesare în vederea reglementării dreptului de ședere.
La ieşirea din ţară, pe numele unui bărbat ucrainean a fost aplicată măsura de nepermitere a intrării în România, pentru o perioadă de 6 luni.
În cadrul aceleiași acțiuni, polițiștii de imigrări din București au depistat un cetățean turc, în vârstă de 30 de ani, care desfășura activități lucrative fără forme legale la o societate din capitală. Bărbatul a fost sancționat contravențional și îndrumat către structura de imigrări în vederea reglementării dreptului de ședere în calitate de membru de familie al unui cetățean român.
Cetățenii străini au fost sancționați contravențional cu avertisment și amendă în valoare totală de 1900 de lei, în conformitate cu prevederile OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Totodată, față de două societăți comerciale, polițiștii de imigrări bucureșteni au aplicat sancțiuni contravenționale, cu avertisment și amendă în valoare de 10.000 de lei, pentru nerespectarea condițiilor privind angajarea cetățenilor străini, în conformitate cu prevederile OG nr. 25 din 26 august 2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România .
Acţiunile desfăşurate de către poliţiştii de imigrări urmăresc asigurarea ordinii şi siguranţei cetăţeanului prin exercitarea unui control permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, precum şi combaterea migraţiei ilegale și a muncii nedeclarate.
BIROUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE