Polițiștii de imigrări din Cluj, în urma acțiunilor întreprinse în luna februarie, au depistat 10 cetățeni străini, în situații ilegale. A fost emisă o decizie de returnare prin care un străin este obligat să părăsească teritoriul României, iar ceilalți au fost îndrumați să-și reglementeze situația juridică. Totodată, în cadrul activităților au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 23.400 de lei.
Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări Cluj au desfăşurat, în cursul lunii februarie a.c., mai multe acţiuni, cu forţe proprii și în cooperare cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne precum și cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj pentru combaterea şederii ilegale și a muncii nedeclarate a cetăţenilor străini, pe raza de competenţă.
Astfel, în cadrul activităţilor întreprinse, au fost depistaţi, în situații ilegale 10 cetăţeni străini, 3 din Republica Moldova, 2 din S.U.A. și câte unul din Brazilia, Camerun, Palestina, Maroc și Nigeria.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că 2 dintre aceștia au desfășurat activități lucrative fără forme legale la 2 societăți comerciale de pe raza municipiului Cluj-Napoca, 5 nu mai aveau drept de ședere pe teritoriul României și nu au efectuat demersuri necesare pentru prelungirea acestuia, iar 3 nu au informat în termenul prevăzut de lege, cu privire la schimbarea reședinței pe teritoriul României.
Urmare a celor constatate, pe numele străinului din Camerun politiștii de imigrări au emis o decizie de returnare prin care este obligat să părăsească teritoriul ţării în cel mult 15 zile, iar ceilalți străini au fost îndrumați să depună actele necesare în vederea prelungirii reglementării situației juridice.
Totodată, cetățenii străini au fost sancționați cu amenzi contravenționale în valoare de 3400 de lei conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 194/2002, cu completările şi modificările ulterioare, iar față de reprezentanții societăților comerciale au fost aplicate sancțiuni contravenționale cu amenda în valoare totală de 20.000 lei, în conformitate cu prevederile din O.G. nr. 25/2014, republicată, pentru încadrarea străinilor fără aviz de muncă.
***
Inspectoratul General pentru Imigrări, prin structurile sale teritoriale, continuă desfăşurarea unor astfel de acţiuni, pentru prevenirea şi combaterea şederii ilegale, solicitând cetăţenilor străini de a acorda interes reglementării legale a dreptului de şedere pe teritoriul României.
Contăm pe respectul cetăţenilor faţă de legislaţia în domeniul imigraţiei şi îi invităm să ne contacteze pentru orice problemă legată de aplicarea prevederilor legale în domeniu, la tel./fax 0264 – 555656 sau utilizând căsuţa serviciului poştal electronic cj.igi@mai.gov.ro.
De asemenea, invităm cetăţenii străini şi europeni să viziteze pagina web a Inspectoratului General pentru Imigrări, www.igi.mai.gov.ro, prin intermediul căreia au posibilitatea să se informeze (inclusiv în limba engleză sau frnaceză) cu privire la prevederile legale, documentele necesare pentru prelungirea dreptului de ședere temporară în România, precum şi posibilitatea de a înregistra on-line cererea de prelungire a dreptului de şedere temporară sau de înregistrare a rezidenţei în România, utilizând aplicația www.portaligi.mai.gov.ro.
SERVICIUL PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEȚULUI CLUJ