Vizita unei delegații SUA la Centrul de Tranzit în Regim de Urgență Timișoara

Imagine: 
Română

Inspectorul general al Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), comisar-şef de poliţie Leonard–Florin MEDREGA, a primit la data de 24 noiembrie a.c., vizita unei delegații a Ambasadei S.U.A. în România, condusă de domnul ambasador Hans KLEMM, la Centrul de Tranzit în Regim de Urgență din Timișoara (CTU).

La întâlnire a fost prezent și reprezentantul UNHCR în România, domnul Eduardo YREZABAL.

În cadrul vizitei, membrii celor două delegații au purtat discuții axate pe atribuțiile Inspectoratului General pentru Imigrări în domeniul azilului, au fost prezentate procedurile de lucru și modul de operare al centrului, având în vedere rolul major pe care acesta îl are în protecția și relocarea ulterioară a ,,persoanelor aflate în nevoie urgentă de protecție internațională”. De asemenea, au fost prezentate activitățile întreprinse de autoritățile române pentru mutarea sediului CTU într-o altă locație din municipiul Timișoara.

Din anul 2008, anul când a devenit operațional, acest centru a găzduit peste 2400 de persoane, mai mult de jumătate din acestea fiind relocate în SUA. În prezent, sunt cazați 39 de străini, adulți și copii, din Afganistan și Irak.

Vizita la CTU Timișoara a prilejuit familiarizarea cu modul de funcționare a mecanismului instituit prin cooperarea Guvernului României cu UNHCR și OIM, cu activitățile pe care refugiații le desfășoară în centru, precum și cu responsabilitățile instituțiilor implicate în acest proiect.

Inspectorul general a subliniat importanța cooperării internaționale în domeniul de referință, iar vizita a pus bazele unui schimb de experiență între I.G.I. și autoritățile S.U.A., fiind a doua oară, în acest an, când Excelența Sa vizitează centrele aflate în administrarea I.G.I..

***

Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara este prima instituţie de acest tip din lume și a devenit operaţional odată cu intrarea în vigoare a Acordului între Guvernul României şi Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie privind evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională şi relocarea ulterioară a acestora (noiembrie 2008). 

Centrul are rolul de a asigura protecţia temporară a refugiaţilor care se află în pericol în prima ţară de azil, până la finalizarea procedurilor de relocare către o ţară terţă, având astfel o dublă funcţionalitate: oferă protecţie refugiaţilor şi permite desfăşurarea procedurilor de relocare în condiţii de siguranţă.  

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

 

An: 
2017
Luna: 
11
DisplayDate: 
28 Noiembrie 2017
Zi: 
28