Peste 110 000 de cetățeni străini cu drept de ședere în România, în primul trimestru al anului curent

Română

Inspectoratul General pentru Imigrări a asigurat în primul trimestru al anului 2017 managementul șederii legale pe teritoriul țării noastre pentru un număr de 114 024 de cetățeni străini, dintre care 66 382 provin din state terţe (cei mai mulţi sunt din  Moldova – 10 692, Turcia – 9 029 şi China – 7 780) şi 47 642 din state membre UE, SEE şi Confederaţia Elveţiană (Italia – 13 800, Germania – 5 632, Franţa – 5 374).

În ceea ce priveşte localizarea lor pe medii, majoritatea cetățenilor străini se concentrează  în  mediul urban, indiferent de ţară/zonă de provenienţă sau durata şederii.

Astfel, Municipiul Bucureşti a atras aproape o treime din cei peste o sută de mii de străini din România şi ocupă primul loc. Mulţi dintre aceștia locuiesc şi în judeţele Ilfov, Cluj și Timișoara. Numărul străinilor din aceste judeţe depăşeşte cu puţin peste 8 000 în Ilfov şi peste 6 000 în cazul celorlalte judeţe.

De asemenea, în perioada de referință, a fost asigurat accesul la procedura de azil pentru un număr de 616 persoane care au depus cereri de acordare a unei forme de protecţie internațională. Cei mai mulți provin din Irak, Siria, Pakistan și Afganistan.

Activitatea de prevenire şi combatere a şederii ilegale a cetăţenilor străini a fost intensificată în această perioadă, astfel că, un număr de 509 persoane au fost depistate în situaţii ilegale. Pentru 226 cetăţeni străini au fost dispuse măsuri de părăsire a teritoriului ţării noastre, 107 au fost îndepărtaţi sub escortă, iar pentru restul au fost dispuse alte măsuri.

Având în vedere angajamentele asumate de România la nivel european, în conformitate cu deciziile Uniunii Europene de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecţiei internaţionale, în primele trei luni ale a.c., 14 refugiaţi aflaţi pe teritoriul Greciei şi Italia au fost transferaţi în România. 

Controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate rămân acțiunile noastre prioritare, acestea contribuind la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

BIROUL  INFORMARE  ŞI  RELAŢII  PUBLICE

An: 
2017
Luna: 
04
DisplayDate: 
8 Aprilie 2017
Zi: 
08