CĂSĂTORIE DE CONVENIENȚĂ, DEPISTATĂ DE POLIȚIŞTII DE IMIGRĂRI DIN BUZĂU

Imagine: 
Română

            Polițiștii de imigrări din Buzău, în urma activităților specifice, au refuzat prelungirea dreptului de ședere unui cetățean sârb, de 44 de ani, în urma constatării căsătoriei de conveniență cu o româncă de 18 ani. Pe numele său a fost emisă decizie de returnare prin care este obligat să părăsească ţara în 30 de zile.

Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări al judeţului Buzău au refuzat prelungirea dreptului de şedere temporară pe teritoriul României unui cetăţean sârb, în vârstă de 44 de ani, în urma constatării unei căsătorii de convenienţă.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că bărbatul s-ar fi cunoscut cu românca, de 18 ani, în Austria şi au hotărât să se căsătorească pentru a obţine un permis de şedere în şedere în România, document care ulterior i-ar fi permis să călătorească în state europene.

Astfel, la sfârşitul lunii mai a.c., aceştia au încheiat căsătoria în faţa ofiţerului de stare civilă român, ulterior prezentându-se cu documentele necesare la sediul Biroului pentru Imigrări al judeţului Buzău, în vederea obţinerii dreptului de şedere, în calitate de membru de familie al unui cetăţean român.

Conform procedurilor, poliţiştii au început verificările specifice  în cazul celor doi soţi, iar în urma interviului, a vizitelor la domiciliul conjugal şi discuţii cu persoane din anturaj a rezultat lipsa unei contribuţii efective la îndeplinirea obligaţiilor născute din căsătorie.

De asemenea, în urma verificărilor, poliţiştii de la imigrări au constatat că cei doi soţi nu locuiau la reşedinţa declarată, iar în cadrul interviului s-au constatat neconcordanţe în declararea datelor cu caracter personal, a circumstanţelor în care s-au cunoscut, soţii fiind inconsecvenţi în declaraţii, aspecte care au condus la concluzia că această căsătorie a fost încheiată de convenienţă cu scopul de a eluda condiţiile de intrare/şedere pe teritoriul României a străinului.

Urmare a celor constatate, conform legislaţiei în vigoare, s-a refuzat prelungirea dreptului de şedere al cetăţeanului sârb în România, iar pe numele acestuia a fost emisă o decizie de returnare prin care  este obligat să părăsească teritoriul României, în termen de 30 de zile.

Pentru a preîntâmpina astfel de situații, Inspectoratul General pentru Imigrări întreprinde toate măsurile necesare pentru prevenirea, descoperirea și combaterea acestei practici, luând în considerare atât importanța vieții de familie, cât și respectarea legislației în domeniul migrației.

***

Conform OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, Inspectoratul General pentru Imigrări refuză prelungirea dreptului de şedere obţinut în baza căsătoriei dacă, în urma verificărilor efectuate, rezultă că acea căsătorie este de convenienţă.

Elementele pe baza cărora se poate constata faptul că o căsătorie este de convenienţă pot fi următoarele:

 a) coabitarea matrimonială nu există;

 b) soţii nu s-au cunoscut înaintea căsătoriei;

 c) lipsa unei contribuţii efective la îndeplinirea obligaţiilor născute din căsătorie;

 d) soţii nu vorbesc o limbă înţeleasă de amândoi;

 e) există date că anterior unul dintre soţi a încheiat o căsătorie de convenienţă;

 f) soţii sunt inconsecvenţi ori există neconcordanţe în declararea  datelor cu caracter personal, a  circumstanţelor în care s-au cunoscut ori a altor informaţii relevante despre aceştia

 g) încheierea căsătoriei a fost condiţionată de plata unei sume de bani între soţi, cu excepţia sumelor primite cu titlu de dotă.

Constatarea elementelor prevăzute mai sus se realizează de către ofiţerul de interviu și pot rezulta din: a) datele obţinute în urma interviului;

        b) înscrisuri;

        c) declaraţiile celor în cauză sau ale unor terţe persoane;

        d) controale la domiciliul conjugal ori alte verificări suplimentare.

        BIROUL PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEŢULUI BUZĂU

An: 
2017
Luna: 
08
DisplayDate: 
31 August 2017
Zi: 
31