Deoarece am primit în ultimele zile mai multe întrebări, venim în sprijinul cetățenilor străini  în special a celor aflați la muncă, cu următoarele răspunsuri:

1. Ce se întâmplă cu străinii cărora li se suspendă contractul individual de muncă?

Suspendarea contractului individual de muncă, efectuată în condițiile prevăzute de art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare ,,în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare’’, nu constituie motiv de revocare a dreptului de ședere.

2. Ce se întâmplă dacă îmi expiră permisul de ședere/viza de lungă ședere/avizul de angajare în muncă/detașare pe perioada stării de urgență?

Conform Anexei 1 - art. 14 din din Decretul Președintelui României nr.  195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, Se menţine valabilitatea documentelor eliberate de autorităţile publice care expiră pe perioada stării de urgenţă”.

De asemenea, în temeiul art. 12 din Ordonanța Militară nr. 2/2020 privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID 19 documentele care expiră pe perioada stării de urgență, eliberate de autoritățile publice, pot fi preschimbate într-un termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgență.”

3. Absența de pe teritoriul României ca urmare a restricțiilor de circulație internațională generate de  pandemia COVID 19 îmi afectează dreptul de ședere temporară/pe termen lung?

În vederea verificării îndeplinirii condiției de acordarea a dreptului de ședere pe termen lung, prevăzute la art. 71 alin.1 lit. a pct.(i) din O.U.G nr.194/2002 privind regimul străinilor în România, pe perioada instituirii stării de urgență, nu se consideră absență de pe teritoriul României;

În vederea verificării situațiilor de încetare a dreptului de ședere pe termen lung, prevăzute la art. 70 alin. 3 lit. c) și lit. d) din O.U.G nr.194/2002 privind regimul străinilor în România, absența străinilor de pe teritoriul statului român pentru o perioadă mai mare de 12 luni consecutive, respectiv mai mare de 6 ani consecutivi, se va calcula fără a se lua în considerare absențele străinilor de pe toată perioada instituirii stării de urgență;

În vederea verificării situațiilor de revocare a dreptului de ședere temporară, prevăzute la art. 77 alin. 3 lit. a^1) din O.U.G nr.194/2002 privind regimul străinilor în România, dacă se constată o absență mai mare de 6 luni în decurs de un an, iar absența este determinată de instituirea stării de urgență, străinii vor fi exceptați în conformitate cu prevederile pct. (iv) care menționează existența unei ,,împrejurări excepționale’’.

Română
DisplayDate: 
30 Martie 2020