Activități de cercetare științifică

Daca doriti sa desfasurati activitati de cercetare stiintifica in Romania si sunteti cetatean al unui stat din afara Uniunii Europene si a Spatiului Economic European, institutia de cercetare-dezvoltare trebuie sa obtina pentru dumneavoastra avizul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica. Acest aviz poate fi obtinut daca unitatea de cercetare-dezvoltare este atestata in conditiile legii si daca exista un acord de primire intre aceasta si dumneavoastra, ca cercetator care ati acceptat sa desfasurati activitati in cadrul unui proiect de cercetare stiintifica.

Urmatorul pas este obtinerea vizei de lunga sedere pentru activitati de cercetare stiintifica, de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei.

Consultati lista acestora.

 

VIZA DE LUNGĂ ȘEDERE

Daca doriti obtinerea vizei de lunga sedere pentru activitati de cercetare stiintifica trebuie sa depuneti urmatoarele documente:

- acordul de primire avizat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (forma si conditiile in care se incheie acordul de primire se stabilesc prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii si tineretului);

- certificatul de cazier judiciar sau alt document cu aceeasi valoare juridica, eliberat de autoritatile din tara de domiciliu sau de resedinta;

- asigurarea medicala valabila pe perioada valabilitatii vizei.

Taxa de viza este de 120 Euro si se achita in statul in care faceti solicitarea.

Ca si procedura interna, viza de lunga sedere primeste aprobarea Centrului National de Vize numai dupa obtinerea avizului Inspectoratului General pentru Imigrari. Avizul se emite in cel mult 30 de zile de la primirea solicitarii, cu posibilitatea de prelungire a termenului cu 15 zile.

Viza de lunga sedere se acorda pentru o perioada de 90 de zile, cu una sau mai multe calatorii.

 

PERMISUL DE ȘEDERE

Dupa intrarea in Romania trebuie sa obtineti un permis de sedere. Acesta atesta dreptul dumneavoastra de sedere in Romania si il puteti obtine de la formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari din judetul in care locuiti. Pentru obtinerea permisului de sedere veti depune personal o serie de documente cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea dreptului de sedere acordat de viza. De asemenea, aveti posibilitatea de a depune documentele și prin intermediul aplicatiei online, disponibila la adresa https://portaligi.mai.gov.ro/portaligi/

Pentru prima prelungire a dreptului de sedere (obtinerea primului permis de sedere) pentru activitati de cercetare stiintifica trebuie sa prezentati urmatoarele documente:

- cerere;

- documentul de trecere a frontierei (pasaportul, titlul de calatorie, etc.) original si copie;

- avizul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica;

- acordul dintre unitatea/institutia de cercetare-dezvoltare stiintifica si dumneavoastra, prin care se certifica faptul ca ati fost acceptat sa desfasurati aceasta activitate;

- dovada detinerii legale a spatiului de locuit (original si copie);

- dovada mijloacelor de intretinere cel putin la nivelul castigului salarial minim brut pe economie;

- dovada asigurarii sociale de sanatate;

- adeverinta medicala;

- taxe.

Permisul de sedere se reinnoieste cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea celui anterior. Pentru prelungirea ulterioara a dreptului de sedere (obtinerea unui nou permis de sedere) trebuie sa depuneti urmatoarele documente:

- cerere;

- documentul de trecere a frontierei (pasaportul, titlul de calatorie, etc.) original si copie;

- dovada faptului ca exercitati activitatea de cercetare-dezvoltare stiintifica;

- dovada detinerii legale a spatiului de locuit (original si copie);

- dovada mijloacelor de intretinere cel putin la nivelul castigului salarial minim brut pe economie;

- dovada asigurarii sociale de sanatate;

- adeverinta medicala;

- taxe.

 

Termene pentru permisul de ședere

Cererea de acordare sau prelungire a dreptului de sedere va fi solutionata in termen de 30 de zile de la data depunerii acesteia. In cazurile in care sunt necesare verificari suplimentare, termenul de solutionare a cererii poate fi prelungit cu cel mult 15 zile.

Dreptul de sedere temporara pentru activitati de cercetare stiintifica se prelungeste pentru perioada prevazuta in acordul de primire, dar nu mai mult de 5 ani consecutiv.

Posesorul unui permis de sedere eliberat de un alt stat membru, in scopul desfasurarii de activitati de cercetare stiintifica, daca se afla pe teritoriul Romaniei, poate depune cerere pentru prelungirea dreptului de sedere temporara pe teritoriul Romaniei, fara a mai fi necesara obtinerea in prealabil a unei vize de lunga sedere in acest scop. Permisul de sedere se acorda in baza avizului Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

Strainii titulari ai unui drept de sedere pentru desfasurarea de activitati de cercetare stiintifica pot desfasura activitati didactice in conditiile legii.

Română